Sommaren 2005 så föreslog det på Faktiskt.se ett gruppköp/-import från USA av NHT 1259-basar, sådana som används i LTS baslådor. Jag hade redan funderat på att komplettera mina små underverk, Ino piP, med baslådor och tyckte detta var en bra kompromiss till att köpa Inos baslådor med sammanhängande transportproblem från Stockholm. Var hemma hos en snackebroder på Faktiskt.se och lyssnade på hans setup med LTS B1:or och det lät otroligt bra. Valde att köra overkill-metoden och slog till på 8 stycken basar, vilket blir "lagom" till två fullhöjdstorn i framhörnen.

Gick med i LTS för att kunna beställa det nummer av Musik- och LjudTeknik [MoLT] som ritningarna fanns i, men fick dem som tur var på annat håll, för i skrivande stund har jag fortfarande(!!!) inte fått tidningarna... Visade sig dock att tornen med flera basar i inte såg sådana ut som jag tänkt - och kan placera - så mitt bygge blir en ytterligare kompromiss. Dock borde overkilltänkandet göra att det blir bra ändå.

Basarna hämtades i Göteborg under den varmare delen av året, men jag körde tidigt och det var turligt nog molnigt större delen av dagen - så varken jag eller basarna blev kokta.

Stapel med NHT 1259-basar
Delningsfilter behövs och de professionella alternativen är ju Inos eller möjligtvis Engelholm Audios (eller ett gammalt Sentec...), men jag valde att börja El Cheapo och skaffade mig ett Behringer. Detta kräver lite kablage RCA<-->XLR och där har jag inte fullt inköpt när jag skriver detta.

Sedan skulle det skaffas in MDF. Jag räknade på måtten och även på vad det skulle bli om man gick upp till 25mm MDF... Eftersom jag ville ha ungefär fullhöjd på 4 baslådor, så gav det måttet sig enkelt till 59cm. Bredden rekommenderades till 61cm - och passar bra med toppsystemets stereoplacering, så det behöll jag (trots att det inte är nödvändigt för en sluten låda) och då visade det sig att 44cm djup gav en rätt så bra volym (117.9liter isf 117.7 som i original LTS B1). Skall ha en förstyvingsvägg och kan stoppa dem lite extra så blir det nog bra. MDF hittade jag på Bauhaus för ok pris, men kapkostnaden skulle bli högre än materialet. Som tur är känner jag en kille i byggrossistbranchen som fixade ett bra pris till mig så framåt hösten så hämtade jag en (tunglastad) bil med kapade MDFbitar.
Högar med kapad 25mm MDF.
Sedan inföll en lång period av sjukdom, förmodligen hade jag de första symptomen på körtelfeber redan när jag hämtade dem. Och därefter följde en maginfluensa, så året han ta slut innan jag kom längre.

Körde på storhandling den 2:e Januari. Färgspruta på Clas Ohlsson; Kexmaskin, sticksåg & överhandsfräs på Jula; kex och isolering på Optimera samt sprayspackel på Biltema. Dagen efter så började jag bygga.
Kexning
Första lådan (utan baffel) limmad.
Baffel enbart löst liggande - likaså elementet.
CDn är Caroline Lavelle "Spirit"

2006-01-10: Kexade klart alla MDF-skivorna, ligger fem prydliga högar i väntan på limnin. Hoppade över att ge mig på att limma en pga trötthet - ville inte riskera att göra fel.

2006-01-11: Limmade dit två förstyvningsmellanväggar i de två första lådorna, satte låda #4 på limning, kapade till EKK (EKRK?) för lådorna och tog in dessa ihop med lödkolven. Sprängde huvudsäkring på en av faserna - det är nog något skumt med mitt ena värmeaggregat, speciellt om det körs utan fläkten. Får se vad som händer imorgon...

2006-01-11: Inget hände, men jag körde bara ett effektsteg på elementet för säkerhets skull. Varmt nog dock, så inget problem där. Handlade en "tredje hand" till lödandet på lunchen, samt ett par olika paket skruv för att prova. 5x25 verkar som ett bra val. Iofs hade jag bara behövt ta det paketet... det stod ju "42" på det (antal skruv - behöver alltså ett paket till).
Fick limmat en låda(#5), kapat ur hål för element till låda #3 & #4 samt limmat förstyvningsvägg i de sistnämnda.

2006-01-16: Sista lådan limmad i denna första omgång. Dags för innanmätet!
Helt otroligt, det går jämnt ut på isoleringen!
Sidoutrymmet fullstoppat med 4x45mm FlexiBatts.
Provstoppning bakom element.
Första baffeln under limning.

2006-01-24 Bilen återigen lämnad kvar på jobb - igår ville jag inte köra pga väderleken. En byggdag "missad" så jag gjorde lite extra. Baffel #4 pålimmad samt hål i baffel #5 & #6 sticksågade (men inte tillfilade). Lite allmän slipning dessutom.

Januari var en tung månad, så ekonomin tillåter inte att beställa heltäckningsmatta ännu. Så även om lådorna skulle bli klara innan nästa lön, så kommer de inte in på plats. (Huruvida jag har viljestyrka nog att inte lyfta in ett par för prov det får vi se. ;-)

2006-01-25 Filade till hålen så basarna passar i baffel #5 & #6, markerade inför borrning i baffel #7 & #8 (vilka blir annorlunda jämfört med 3-6, eftersom 1 & 2 hamnade för högt beroende på problem med att köra sticksågen per jigg - och det får vara symmetriskt). Förstyvningsväggarna limmades i låda #5 & #6 och det kvarvarande på isoleringsbalen kapades upp i jämna tredjedelar.

2006-01-26 Hyvlade & slipade ned förstyvningen så baffeln passade på #5 & #6 och limmade på baffeln. Baffel #6 krävde övervåld för att komma på plats - hoppas det blev lim nog kvar. Flyttade undan och staplade lådor så det går snabbare att få in bilen under helgen.

2006-02-12 Efter lite uppehåll med utlandsresa och sådant så var det dags att gå igång igen med den tråkigaste delen av jobbet:
Test på baffel av Hagmans Sprayspackel.
Spackling...

2006-03-02 Har fått kontakt med en kille på forumet som hade ett 218 att sälja... har kompromissat bort nya järnklubbor och sagt ja. Skickas i början på nästa vecka.

2006-03-14 Fick hem 218-steget med UPS i en rejäl paket. Provspelade över Canton Digitalarna med Bo Linde & Yello med stort leende.

Slipning, lackning, slipning, lackning...
Översiktsbild på fortskridande garagearbete. (2006-05-26)

2006-06-01 Har flyttat undan Canton Digital-högtalarna så det blir plats för de första baslådorna som kan vara på ingång imorgon om slutlackeringen med båtlack kommer väl ut.
Tomt och redo för inflytt...

2006-06-02 Självklart skulle det inte gå att få någon av basarna på plats utan att ta bort vägguttag. Ett el på ena sidan, ett el och ett antenn på andra. Maximal otur?
Elen på höger sida
El och antenn på vänster sida...

Det visar sig också vid titt i telefonkatalog att det inte längre finns någon musikaffär i Landskrona Stad... och ingen av Tv-affärerna har XLR kablage... Helt otroligt... lär inte bli många musiker gjorda i den sta'n i framtiden!!

Låda#1 - Höger sida - inlyft
...och vänster sida
Element i på vänster låda - och på sin plats.
...och höger sida
Så här ser översikten ut nu:
Behringerfiltret ställdes på 75Hz (90 var nästa alternativ) och LTS 2 minuters testspår med 1 Hz per sekund nyttjades för att hitta hyffsat rätt i nivåkalibreringen.

Basen är djup, snustorr och väldigt detaljerad. Ståbas är underbart att höra på t.ex. I princip skulle jag kunna leva lycklig med detta, men det är kul att det skall in 6 stycken overkill-lådor till. :-)

2006-06-08 Dags för nästa par.
Två våningar högt på höger sida
2-våningsöversikt:

Copyright since 2006